Rabu, 14 Julai 2010

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Api

 Salam..
 
My 1st try on masak lemak cili api guna ketam nipah...
sebelum ni biasa dh masak lemak cili api, tp ketam biasa aje..
tp siyes best guna ketam nipah ni..
puas hati mahal sket pn rege die, somi siap ratah lg.. ;P


BAHAN²
Ketam
Santan pekat

Bahan² Mesin
Cili api 
bawang merah
bawang putih
kunyit hidup
sikit Halia
sikit lengkuas
asam keping
**i x taw nk detail camne, tp gitule bhn² die ekk, agak² aje amountnye..**

serai - dititik
garam, gula - secukup rasa




Cara²nya
1. Ketam dibersihkn
2. Campur semua skali bahan² mesin + santan pekat ke dalam periuk
3. Masuk juga ketam yg. telah cuci bersih, sama serai yg. dititik & juga asam keping
4. Masak dalam api yg sederhana besar.
5. Salu la kacau² (org tua ckp x mo naik kepala santan)
6. Masuk gula, garam secuku rasa..
7. Biarkan mendidih, tutup api n kacau seketika..
8. Siap.. !!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan