Isnin, 4 Oktober 2010

Triffles


Ini adalah percubaan pertama saya membuat triffle..
Oleh kerana harganya yg agak mahal berbanding kuantiti sebekas 
yg dijual bulan ramadhan lalu,
maka saya berusaha utk buat sendiri..
hihihi, puas hati leh makan banyak..

Inilah hasil triffle pertama saya,
utk majlis hari raya kat opis..
ingat tak abes dh, 
rupanya licinnnn..
suka ati, bersemangat tuk wat lg!!!!.. =)


Triffle





Bahan-bahan:

1 tin buah- buahan

Swiss Roll Cake (Perisa kesukaan masing2)



Lapisan Kastad:

1 tin susu cair
6 sudu tepung kastard
½ cawan gula
5 cawan air



Lapisan Jelly :

Sekotak Jelly segera 



Cara-cara :
  1. Potong swiss roll kecil2 dan susun ke dalam acuan.
  2. Campurkan semua bahan2 untuk Lapisan Kastad. Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga pekat.
  3. Tuangkan kastard ke atas swiss roll tadi.
  4. Kemudian susunkan pula buah-buahan  ke atas kastard tadi.
  5. Sediakan jelly mengikut cara yang tertera di kotak bungkusan. Tuang jelly ke dalam bekas triflles. Biarkan sejuk.

  6. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Sedap dihidangkan sejuk2


Tiada ulasan:

Catat Ulasan